6 Sebab pentingnya website kepada pemilik bisnes

Mengapa memerlukan laman web untuk perniagaan kecil? Apa yang kita buat terlebih dahulu apabila kita mempunyai soalan atau perlu membuat keputusan?
“Kami mencari, bagaimana nak edit gambar menggunakan Photoshop melaui carian Google.”
Ini bagaimana semua orang di seluruh dunia lakukan pada masa kini untuk mengetahui apa yang mereka mahu dan ini menjadi alasan untuk pertanyaan di atas. Kami akan kongsikan, kelebihan website bagi pemilik bisnes.

Kreadibiliti

Sebagai seorang peniaga, kita sedia maklum bahawa, pelanggan sentiasa sukakan produk yang tersedia. Jika anda tidak bersedia untuk pelanggan, maka anda hanya kehilangan bakal pelanggan. Tapak web benar-benar membantu anda dalam hal ini, katakan saya ingin mempunyai motosikal saya diubahsuai. Perkara pertama yang saya lakukan adalah mencari di Google “bengkel ubahsuai motosikal terbaik berdekatan saya”. Beberapa usahawan yang mempunyai laman web untuk perniagaan akan dijumpai dalam hasil carian di Google. Ia meningkatkan kredibiliti anda di sana. Laman web ini mengandungi apa yang mereka lakukan, bila kedai akan dibuka dan apa yang pelanggan mereka suka. Saya lebih suka pergi melawat bengkel itu terlebih dahulu walaupun saya mempunyai pilihan bengkel lain lebih dekat kepada saya. Try selecting and removing or editing the caption, now you don’t have to be careful about selecting the image or other text by mistake and ruining the presentation.

Mudah

Laman web ini benar-benar meningkatkan kemudahan para pemilik perniagaan kecil daripada para pelanggan. Ya kerana pemiliknya boleh membuat produk baru mereka dengan mudah kepada pelanggan. Sebaik sahaja mereka membuat butiran dan kelebihan produk dengan jelas di laman web, pengguna sendiri akan memilih produk terbaik yang mereka mahukan. Satu lagi kemudahan memiliki laman web adalah anda dapat memberitahu pelanggan, berkenaan perkhidmatan atau produk yang anda tawarkan serta memudahkan anda  untuk mengumumkan berkenaan tawaran istimewa dimasa akan datang.
“I have a website because it’s an interesting tool, very – and quite unexpectedly – useful for my work. It’s become an archive and a fairly complete online portfolio, as well as offering an opportunity to write a little. –John Howe

Pemasaran (Marketing)

Pemasaran dalam talian membantu anda mencapai matlamat anda tanpa menggunakan keringat (bersusah payah). Kelebihan utama adalah menggunakan semula kandungan. Sebaik sahaja anda membuat strategi pemasaran produk atau perkhidmatan dalam talian, kandungan yang sama boleh digunakan dalam pelbagai bentuk untuk strategi lain juga. Usaha yang pernah anda buat akan mencapai sasaran prospek yang besar dan akan terus membawa anda lebih banyak pelanggan baru pada masa akan datang. Anda tidak perlu lagi bermula dari awal untuk menjelaskan sesuatu kepada pengguna baru.
Anda munkin juga ingin mengetahui jenis-jenis website & Kelebihannya.

Jualan (Sales)

Laman web jualan berperanan penting dalam menghasilkan jualan. Laman web E-dagang (e-Commerce) untuk perniagaan kecil akan membantu anda menjangkau lebih ramai pelanggan berbanding pasaran offline. Alasannya di sini adalah pasaran yang besar, sebaik sahaja anda membuat laman web jualan, bermakna anda telah melangkah ke pasaran global. Jualan tidak akan terjejas oleh keadaan tempatan, percutian atau beberapa perkara lain. Sentiasa ada pelanggan untuk anda dari serata dunia, dan membolehkan perniagaan anda aktif sepanjang tahun

Kos Effektif

Seperti yang dikatakan sebelum ini, kelebihan penggunaa semula bahan-bahan digital di alam maya, secara tidak langsung meningkatkan penjimatan kos. Pelaburan yang anda buat sekali tidak akan berakhir dengan masa itu sahaja, ia akan memberi manfaat kepada anda walaupun selepas itu. Anda hanya perlu membayar sedikit kos untuk penyelenggaraan tetapi jika dibandingkan dengan kos yang akan anda belanjakan untuk keseluruhan proses membayar untuk penyelenggaraan pasti kurang. Katakan dalam pemasaran dunia sebenar untuk mencapai 100 pelanggan, anda perlu membuat 100 risalah atau jika anda membuat banner untuk sesuatu event, anda perlu membuat yang baru lagi untuk event akan datang. Di sini anda perlu berbelanja lagi untuk proses rutin yang sama. Tetapi dengan memiliki laman web untuk perniagaan kecil, anda hanya perlu hasilkan satu design atau mengubah design sedia ada, kemudian membuat satu post di laman web. Hasilnya, anda mampu mencapai 1000 pelanggan pada masa yang sama, dengan hanya sekali posting.

Produk anda tersedia 24/7

Laman web untuk perniagaan kecil merupakan kedai yang membantu anda mengurus masa peribadi dan perniagaan anda. Pelanggan boleh menghubungi anda pada bila-bila masa yang mereka mahu dan memesan produk yang mereka mahu. Anda boleh mula menyiapkan produk yang dipesan pada jam kerja seterusnya dan menyampaikannya tepat waktu tanpa kehilangan ruang waktu peribadi anda.
Ketahui Jenis-jenis Website & Kelebihannya di sini:

?

Mazri Mishar

Berkecimpung dalam dunia grafik & multimedia lebih kurang 18 tahun. Pernah berkhidmat dengan sebuah syarikat penerbitan terbesar di Malaysia. Mengadakan beberapa kursus berkaitan grafik & montaj untuk beberapa agensi kerajaan dan orang ramai

7 thoughts on “6 Sebab pentingnya website kepada pemilik bisnes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *