Cara mengetahui akaun Facebook anda telah “bocor”.


Baru-baru ini kita dikejutkan dengan dengan kebocoran data pengguna Facebook. Pemilik Facebook, Mark Zuckerberg telah dipanggil untuk membuat keterangan oelh pihak US berkenaan kes ini.

Bagaimana kita boleh tahu, sama ada akaun Facebook kita juga terliba? Nah kami share beberapa langkah buat anda, cara bagaimana menyemak, sama ada Facebook anda juga turut “terkena” dengan kes ini.

CARA-CARANYA:

1. Setelah anda login ke facebook, klik link ini.

2. Kemudian anda akan di bawa ke page seperti gambar di bawah.

3. Anda boleh menyemak, sama ada data anda telah di bocorkan dengan melihat di bahagian “Was my information shared?”. Jika ayat seperti di atas, maka data Facebook anda selamat.

4.  Anda juga boleh melihat, sama ada anda telah accept apps yang tidak berkenaan dengan klik di link “settings”.


5. Kemudian anda boleh melihat, senarai beberapa applikasi yang pernah anda like atau memberikan kebenaran untuk link kepada akaun facebook anda. Anda boleh remove apps yang tidak berkenaan, dengan menekan kotak disebelah apps tersebuat, kemudian anda klik butang remove.

6. Siap. Jadi dengan cara ini anda telah memastikan akaun Facebook anda selamat dari dicerobohi. Selamat mencuba.

Mazri Mishar

Berkecimpung dalam dunia grafik & multimedia lebih kurang 18 tahun. Pernah berkhidmat dengan sebuah syarikat penerbitan terbesar di Malaysia. Mengadakan beberapa kursus berkaitan grafik & montaj untuk beberapa agensi kerajaan dan orang ramai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *